Rulman Nedir Ve Ne İşe Yarar?
Rulman, eksenel ya da dairesel doğrultuda hareket eden, iş üreten, çalışan çoğu makinada kullanılan bir bileşendir. Farklı yön ya da doğrultularda dönme hareketi ile çalışan makina parçalarının, beraber gerçekleştirdikleri bu dönme hareketinde ortaya çıkan sürtünme etkisinin minimum düzeylerde kalmasını, daha az güç tüketimini ve daha yüksek devir hareketlerini sağlayan makina elemanlarına rulman denmektedir.
Rulmanlar genel olarak, dış ve iç bilezikler, kafes ve yuvarlanma elemanı olmak üzere 4 bileşenden oluşmaktadırlar. Bileşenlerden biri olan yuvarlanma elemanı rulman türüne göre değişmektedir.
Rulmanların ana işlevi, oluşturulması gereken hareketin en az sürtünme etkisi ile oluşturulması ve bir parçadan diğerine iletilmesidir. Sürtünme etkisinin minimum seviyelerde olmasını sağlamak ile güç tüketimi de azaltılabilmektedir.
Rulmanların İmalatı
Rulmanlar oldukça hassas elemanlar olduklarından, imalatları da titizlik ve yüksek teknoloji gerektirmektedir. Bileşenlerinden olan iç ve dış halkaların iç içe geçirilmesi ile oluşturulmaktadır. Bu iki halka bileşeninin birbiri içerisinde kolaylıkla dönmesi için de, iki halka arasına makaralar yerleştirilmektedir. Söz konusu bu makaralar aynı boyut ve kalitede olmakta ve iki halka arasına oldukça düzgün ve hizalanmış bir şekilde yerleştirilmektedir. Makaraların yerleşimindeki bu hassasiyet, rulmanın kalitesi ve kullanım ömrü üzerindeki ana parametrelerden biridir.
Rulmanların Sınıflandırılması
Rulmanlar, hem 4 bileşeninden biri olan yuvarlanma elemanına göre hem de maruz bırakıldıkları yük türüne göre sınıflandırılmaktadır. Yuvarlanma elemanına göre bilyeli ve makaralı, maruz bırakıldıkları yük türüne göre ise eksenel ve radyal rulmanlar mevcuttur.
Copyright 2024 Bildad.