Simatool Rulman Sökme Takma Aparatları

Rulman Sökme Ve Takma Aparatları

Makinalarda dönme hareketini yapan bileşenlere rulman denmektedir. Dönme hareketini oluşturan ve farklı yönlerde dönen birden fazla parçanın bir arada hareket etmesini sağlayan rulmanlarda, dönme hareketinin oluşturduğu sürtünmelerin minimum düzeyde olması gerekmektedir. Böylece, devir hareketleri daha yüksek hızlarda ve güç tüketimi daha az olmaktadır. Makinalarda, tüm bu işlevleri gören bileşenlere rulman denir.

Rulmanların 4 bileşeni bulunmaktadır. Bu bileşenler; iç ve dış halkalar, yuvarlanma elemanı ve kafestir. Sanayi sektöründe rulmanlara bilye de denilmektedir, bunun sebebi bileşenlerinden biri olan ve yuvarlanma hareketini sağlayan bilyeler yani yuvarlanma elemanlarıdır.

Rulmanların Türleri

Rulmanlar iki ayrı kategoride sınıflandırılmaktadır. Birincisi, yuvarlanma elemanlarına göre yapılan sınıflandırmadır ve bilyeli / makaralı olmak üzere 2 türdür. İkincisi ise, taşıdıkları yükün tipine göre yapılan sınıflandırmadır ve radyal / eksenel olmak üzere yine 2 türdür.
Bilyeli rulman tipleri, sanayi sektöründe kullanım alanı en geniş olan rulman türüdür. Makaralı rulmanlar ise, form olarak fıçıya benzemektedirler. Yüksek dayanım mukavemeti gerektiren iş alanlarında kullanılmaktadırlar.

Bu genel sınıflandırma dışında rulmanlar; aşağıdaki şekilde de türlerine ayrılmaktadır:
– Tek sıralı rulmanlar,
– Çift sıralı oynak makaralı rulmanlar,
– Eğik makaralı rulmanlar,
– Konik makaralı rulmanlar,
– Bombeli yataklı rulmanlar,
– Silindirik makaralı rulmanlar,
– Çift sıralı sabit rulmanlar,
– Fener mili rulmanları,
– İğneli rulmanlar,
– Oynak makaralı rulmanlar,
– Büte rulmanlardır.
İğneli ve makaralı türde rulmanlar, silindirik formda ve uzun parçalardır. İğneli rulmanlar aynı zamanda bir makaralı rulman tipidir.

Card image cap
Simatool Rulman Sökme
Card image cap
Simatool Rulman Takma